Twin Peaks Turbo (København)

Ved: Mette Zingenberg og Ida Marie Hede

Det er nødvendigt at finde den litteratur, der kan inspirere en til at skrive. Det er dét, Turbo er til for. At skrive, læse og høre oplæg om en særlig niche i litteraturen, hvor man som kursist får mulighed for at træde ind og være en del af et fællesskab, der samles om at skrive og læse, uanset om man aldrig har skrevet før.

Twin Peaks Turbo er et intensivt læse-, skrive-, skabe- og inspirationsforløb, der tager udgangspunkt i David Lynchs legendariske tv-serie Twin Peaks (1990) såvel som Twin Peaks The Return (2017). Det er en forudsætning for at deltage i kurset, at du har kendskab til begge serier (du behøver dog ikke at være fan). Kurset er både teoretisk og praktisk. Vi skal nemlig lave vores egen scrapbog!

Gennem klip fra de to Twin Peaks-serier vil vi diskutere en række forskellige emner og stille en række spørgsmål, til det, vi ser: Hvordan arbejder Twin Peaks med forskudte virkelighedsniveauer, paralleluniverser og ormehulsagtige tidsligheder, der bringer os ud over klassisk plot / årsag- virkning? Hvilken rolle spiller de mange genreskift, mellem f.eks. den surreelle komik og det hallucinerende horror? Hvordan arbejder Twin Peaks The Return med retraumatisering som virkemiddel – en tilbagekomst 25 år efter den første series afslutning? Hvori består det politiske niveau i Twin Peaks, den subtile kritik af amerikansk teknologi, imperialisme og patriarkalsk kultur? Vi vil gå i detaljer og se på bl.a. brugen af stiliserede replikker, dialoger, pauser, gentagelser; af deadpan-komik, det hyperkonkrete og det groteske – i den forbindelse kommer vi også til at diskutere og se klip fra kultklassikeren The Room.

 

For at udfordre vores egen forståelse af Twin Peaks leg og nedbrydning af grænser og dikotomier, fx liv/død, virkelighed/drøm, alvor/ironi, politisk realitet/ fabulation, vil vi læse uddrag fra en række litterære værker: I mexikanske Juan Rulfos Pedro Paramo (1955) rejser Pedro Paramo tilbage til sin fødeby for at opsøge sin far. Han er dog i mellemtiden død, og gennem stemmer fra byens døde får man optrevlet hele historien om den tyranniske far. I japanske Hiromi Itos Vildgræs ved Flodlejet (2005) immigrerer en mor med sine to børn fra Japans flodlejer til den amerikanske ørken, hvor faderfigurerne dør eller udtørrer, og planter, hunde og mennesker filtres sammen. Vi vil se på litteraturens måder at iscenesætte de dødes og levendes stemmer på, vi vil se på det materielle og det kropslige, vi vil se på det omgivende miljø som meditativt, dragende, hallucinerende eller grænseløst blomstrende, vi vil se på oprøret mod det autoritære og vi vil se på narrative spring mellem flere virkelighedsniveauer. Du behøver ikke at have læst teksterne før.

 

Men vi skal ikke bare se film og læse! Vi vil arbejde on/off med hver især (eller flere sammen) at lave en Twin Peaks-inspireret scrapbog: Traditionelt set et hæfte, der samler forskelligartede materialer som minder, f.eks. avisartikler og billeder. Vores scrapbog vil benytte nogle af Twin Peaks greb: At springe mellem historier og virkeligheder, at springe i tid og tempo, at blande genrer og stemninger. Scrapbogen kan indeholde alle typer tekst og billede, genrer kunne være: artikel, collage, dagbog, brev, fanbrev, readymade, tegning, mysterie, rebus, gåde, novelle, digt, gyserhistorie, science-fiction. Scapbogen kan lade ukendte, afdøde eller idoliserede mennesker. komme til orde som fiktive figurer. Underviserne er med hele vejen igennem og klar til at idéudvikle og give kritik sammen med jer. For at skabe en intim, cinematisk stemning vil den første mødegang være en fredag aften i privaten, hvor vi organiserer et sammenskudsgilde.

Pris: 3.500 kr.

Tilmelding:

Der kræves ingen ansøgning for at deltage på et Turboforløb.

Tilmelding til Turbo København sendes til mettezingenberg@hotmail.com senest den 1. november.

Tilmeld København »